- Om 19.00 uur geeft het kabinet weer een persconferentie over de coronamaatregelen.
- Naar verwachting mogen middelbare scholen vanaf volgende week deels open.
- Ook kappers kunnen mogelijk weer knippen en winkelen op afspraak wordt misschien toegestaan.
- De avondklok wordt waarschijnlijk verlengd, omdat die maatregel nodig is om andere versoepelingen mogelijk te maken.
Naar verwachting komt het kabinet dinsdagavond met voorzichtige versoepelingen van enkele coronamaatregelen. Zo kunnen middelbare scholieren waarschijnlijk weer deels naar school.
Mogelijk mogen ook kappers weer open en komt er wat meer ruimte om te winkelen op afspraak. Ook kijkt het kabinet of jongeren weer buiten kunnen sporten, zeggen ingewijden.
Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven dinsdagavond om 19.00 uur een persconferentie. Dinsdagmiddag neemt het kabinet pas definitief een besluit. Maandagavond benadrukken bronnen nog dat niets zeker is.
De mogelijke versoepelingen lekten zondag uit. Zo wil het kabinet alvast testen of er draagvlak voor is.
Met name het openstellen van kapperszaken is slecht gevallen bij andere branches. Schoonheidsspecialisten vinden het ongelofelijk en onacceptabel dat het kabinet overweegt kappers wel open te stellen, maar andere contactberoepen nog niet. Ook horecazaken en winkeliers willen weer klanten ontvangen.
Mogelijk dat het kabinet daarom alsnog besluit om geen uitzondering voor kappers te maken.
Wel lijkt het zo goed als zeker dat de omstreden avondklok blijft. Alleen door deze maatregel te houden, zou er ruimte zijn om scholen weer deels te openen, zeggen bronnen.
Hoewel de rechter vorige week oordeelde dat de wet voor de avondklok niet deugde, is er nu een nieuwe wet. Een hoger beroep tegen de uitspraak loopt nog.
De roep om versoepeling neemt toe
De Tweede Kamer wordt dinsdag bovendien bijgepraat door de directeuren van de verschillende planbureaus over hoe Nederland van de coronacrisis moet herstellen. Eerder riepen zij het kabinet al op aan de slag te gaan met een herstelplan.
De Kamer wordt al regelmatig bijgepraat over de volksgezondheid door onder meer RIVM-baas Jaap van Dissel, zo ook woensdag. Of ook de planbureaus na dinsdag regelmatig zullen langskomen om te praten over de sociale, economische en maatschappelijke effecten van corona, is nog niet bekend.
De roep om te versoepelen neemt al weken toe, ziet ook Rutte. "Iedereen voelt: je moet wat, zo kan het ook niet langer", zei hij maandag tijdens een online sessie met studenten.
Steeds meer aandacht is er voor het leed van jongeren, die nu vaker kampen met depressies en burn-outs omdat ze niet naar school kunnen, niet kunnen sporten en weinig sociale contacten hebben. "De rek is eruit", aldus De Jonge maandag.
Coronacijfers lopen weer op
Ondanks de toenemende druk vanuit de maatschappij, is het nog onzeker hoe ver het kabinet gaat met het verlichten van coronaregels. Er zijn grote zorgen over de coronacijfers, die sinds enkele dagen weer oplopen.
Mogelijk komt dat door de besmettelijkere Britse variant van het virus. Vanwege die coronamutant zei Rutte vorige week nog dat er weinig ruimte is voor versoepelingen.
Voor de tweede week op rij is het wekelijkse aantal coronabesmettingen toegenomen. De stijging is iets sterker dan die van vorige week. Het precieze aantal volgt dinsdag in de wekelijkse berekening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De hoeveelheid positieve tests per week daalde sinds eind december bijna twee maanden lang. Het RIVM kreeg destijds nog 82.340 meldingen van positieve tests in zeven dagen tijd. Dat zakte in februari ruim onder de 30.000 besmettingen.
Vorige week kwam een einde aan de dalende trend toen het aantal besmettingen voor het eerst in acht weken tijd hoger lag dan de week daarvoor.
IJzel en gladheid hebben de Britse coronavariant mogelijk vertraagd
Bij ongeveer twee op de drie besmettingen die nu worden vastgesteld, gaat het om de Britse mutatie van het virus, schat het instituut. Het RIVM dacht eerder dat dit punt begin februari al was bereikt. Uit analyse van monsters bleek het tempo waarin de gemuteerde versie oprukte echter iets lager te liggen.
De ijzel en gladheid van vorige week maandag hebben mogelijk ook een rol gespeeld. De GGD sloot alle teststraten voor enkele uren, waardoor 14.000 afspraken werden verzet.
Vorige week lag het weekcijfer op 25.229 positieve tests, wat neerkomt op 3604 besmettingen per dag. In de afgelopen zes dagen zijn er 26.166 positieve tests gemeld bij het RIVM, gemiddeld 4361 per dag.
In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1120, van wie 191 op de intensive care) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 423). Het reproductiegetal klom vorige week naar 0,96. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.
Lees meer over coronavaccins:
- Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar
- Beste Mark Rutte, praat niet met Jort, maar bel het leger en logistieke specialisten: vaccineren en testen heeft prioriteit
- Rotterdamse wetenschappers ontwikkelen virusremmende neusspray: ‘Dit middel kan helpen om de pandemie onder controle te krijgen’